Karta pre vozový park však nie je len prostriedkom úhrady, pomocou ktorého držiteľ karty môže čerpať pohonné látky či nadobúdať iný tovar alebo využívať služby spojené s prevádzkou vozidla. V tomto článku sa dozviete o mnohých výhodách, ktoré správna karta pre vozový park prinesie vašej firme.

Ako karty pre vozový park fungujú

Jednoducho sa dá povedať, že pomocou karty pre vozový park vy a vaši vodiči uhrádzate cenu za palivo a ostatné náklady súvisiace s prevádzkou vozidiel. Keď si objednáte palivové karty, spravidla získate prístup do online systému, pomocou ktorého môžete jednoducho každému zo svojich vodičov priebežne objednávať palivové karty a zvoliť vopred stanovený limit transakcií vykonaných pomocou palivovej karty. Vďaka tomu vodiči nebudú musieť používať svoje osobné finančné prostriedky a neskôr vás žiadať o náhradu výdavkov, zatiaľ čo vy nebudete musieť jednotlivé sumy uhrádzať.

Výhody kariet pre vozový park

Ak by však palivové karty plnili len túto funkciu, stačila by vám na to aj firemná platobná karta. Karty pre vozový park prinášajú aj dôležitú výhodu navyše: zjednodušujú zložitú úlohu správy vozového parku. Tu je niekoľko oblastí, v ktorých vám karta pre vozový park poskytne maximálnu kontrolu:

  • Limity a sledovanie výdavkov: Vďaka karte pre vozový park zistíte, koľko a kde vodiči míňajú, takže získate cenné informácie o tom, kde môžete ušetriť a optimalizovať náklady na vozový park. Na základe týchto informácií navyše môžete ihneď vykonať zmeny. Poskytovatelia kariet pre vozový park, ako je napríklad spoločnosť Shell, prinášajú aj možnosť flexibilnej kontroly, ktorá umožňuje určiť limity výdavkov pre každého vodiča osobitne.
  • Faktúry na jednom mieste: Zbieranie papierových potvrdeniek od vodičov je minulosťou. Všetky faktúry budete môcť zobraziť a stiahnuť v rámci jednej online platformy, takže vašu firmu už nebude brzdiť administratíva a vy sa budete môcť sústrediť na činnosti, ktorým sa chcete venovať. Niektoré karty pre vozový park dokonca umožňujú automatizované platby, takže sa nebudete musieť starať ani o platenie faktúr.
  • Lepšie zabezpečenie a prevencia zneužitia: Keďže transakcie vykonané kartou pre vozový park budú priebežne zaznamenávané, môžete sledovať výdavky, nákupy a spotrebu paliva a presne uvidíte, odkiaľ pochádza väčšina vašich nákladov na palivo. Okrem toho získate podrobné informácie o tom, na čo jednotliví vodiči zvyčajne míňajú, a budete môcť zablokovať určitú kartu, len čo si všimnete podozrivú transakciu. Rovnako ako v prípade kreditnej karty má každá karta pre vozový park svoj vlastný jedinečný PIN kód a číslo. Vďaka všetkým týmto opatreniam je ochrana vašej firmy pred krádežou a podvodom omnoho jednoduchšia.

Kde môžem svoju kartu pre vozový park využiť?

Možnosť využiť kartu závisí od toho, o aký druh karty pre vozový park ide. Univerzálne platobné karty pre vozový park možno používať na každej čerpacej stanici, zatiaľ čo karty pre vozový park patriace pod určitú značku (napríklad palivová karta Shell) sa musia používať na čerpacích staniciach príslušnej značky, prípadne v sieti partnerských staníc.

Zákazníci však často získavajú ďalšie výhody spojené s palivovými kartami. Niektoré značky zákazníkom poskytujú exkluzívne zľavy a vernostné programy. Mnohí poskytovatelia kariet pre vozový park konkrétnych značiek navyše vodičom uľahčujú vyhľadávanie príslušných čerpacích staníc prostredníctvom funkcií, ako je vyhľadávač čerpacích staníc. V závislosti od vašej krajiny tiež môžete na čerpacích staniciach partnerov alebo iných poskytovateľov používať karty pre vozový park konkrétnej značky, a preto si preverte konkrétnu ponuku.

Aký je rozdiel medzi palivovými a platobnými kartami?

Tieto dva druhy kariet sa dajú ľahko zameniť, pretože v oboch prípadoch zahŕňajú platby kartou. Medzi týmito dvomi kartami však existuje niekoľko dôležitých rozdielov, o ktorých by ste mali vedieť.

Platobné karty: Kreditné alebo debetné karty vydávajú banky alebo iné finančné inštitúcie a môžu sa použiť na uskutočnenie akéhokoľvek nákupu všade, kde sú prijímané. Môžete ich teda použiť na palivo, ale aj na čokoľvek iné. Stačí, keď si na konci mesiaca alebo postupne budete kontrolovať zostatok.

Palivové karty: Ako už prezrádza názov, palivové karty sa dajú používať len na veľmi konkrétny druh nákupu. Palivové karty sú obmedzené len na určité typy nákupov súvisiacich s dopravou a prevádzkou vozového parku na vopred vymedzených predajných miestach. Aj keď však neposkytujú rovnakú flexibilitu, ponúkajú oveľa vyššiu úroveň kontroly výdavkov. Palivové karty prinášajú lepší prehľad o nákladoch na palivo, často pre každého vodiča osobitne. Zistíte, kto na čo každý mesiac míňa, a vďaka tomuto monitorovaniu v reálnom čase sa dozviete, kde môže vozový park ušetriť.

Na záver

Vaše náklady na vozový park skrývajú mnoho príležitostí na zvýšenie úspornosti, zabezpečenia a efektívnosti. Je čas strategicky ich využiť prostredníctvom správnej karty pre vozový park. Neviete, kde začať? Tu je ponuka kariet pre vozový park od spoločnosti Shell, aby ste sa mohli vydať na cestu.