V tomto blogu vám chceme pomôcť zodpovedať niektoré z týchto otázok, a to úprimným posúdením elektrických vozidiel. Uvedieme pozitívne aj menej pozitívne aspekty, pričom veríme, že vám tak pomôžeme rozhodnúť sa, či je prechod na elektrický pohon pre vás správnym krokom.

Výhody elektrických vozidiel

Väčšina z nás vie, že elektrické autá sa významne podieľajú na znižovaní environmentálnych škôd spôsobených skleníkovými plynmi. Okrem toho, že prispievajú k čistejšiemu ovzdušiu, prinášajú elektrické vozidlá niektoré ďalšie strategické výhody, ktoré šikovný podnikateľ určite ocení:

  • Elektrina bude lacnejšia než benzín: Nedávne udalosti spôsobili prudký nárast cien paliva, už predtým však boli pohonné hmoty významným nákladom pre každého majiteľa vozového parku. Očakáva sa, že elektrické vozidlá do desiatich rokov dosiahnu paritu nákladov s vozidlami so spaľovacími motormi, a dokonca budú lacnejšie v dôsledku zdokonalenia technológií, rastu konkurencie a väčšej dostupnosti elektriny z obnoviteľných zdrojov. Mnohí majitelia elektrických vozidiel si navyše inštalujú solárne panely, ktoré využívajú aj na to, aby svoje vozidlá nabíjali doma, čím sa náklady znížia ešte viac.
  • Údržba je takisto lacnejšia: Auto poháňané tradičným palivom môže ľahko priniesť vysoké náklady na údržbu. Elektrické vozidlá dosiahnu paritu nákladov s vozidlami so spaľovacími motormi, a dokonca budú lacnejšie ako pre spaľovacie motory, ktoré je nutné pravidelne servisovať a vymeniť v nich olej. Elektrické vozidlá sú tiež povestné svojou dlhou životnosťou, pričom batérie sú také trvanlivé, že sa predpokladá, že svojou výdržou prekonajú samotné vozidlá.
  • Tichá jazda: Elektrické vozidlá sú také tiché, že niektoré vládne inštitúcie nariadili nainštalovať do nich zariadenia na tvorbu hluku pre prípad, že by ich chodci nevideli prichádzať. Ak teda prejdete na elektrický vozový park, okrem bežného znečistenia znížite znečistenie hlukom.
  • Neuveriteľne ľahko sa obsluhujú: Trochu vás možno prekvapí, ako jednoducho si vodič všetko nastaví v elektrickom aute. Obsluha je totiž skutočne jednoduchá. Keďže elektrické autá nemajú prevodovku, vodiči musia používať len pedále alebo tlačidlá na ovládanie rýchlosti. Je to takmer ako používať automatického pilota na ceste.

Nevýhody elektrických vozidiel

So správou vozového parku, ktorý pozostáva z elektrických vozidiel, je určite spojených mnoho výhod, napríklad rastúca cenová dostupnosť a tichá a pohodlná jazda, ktorá poteší vodičov. Sľúbili sme však, že vám poskytneme vyvážený pohľad, a tento sľub máme v úmysle splniť. Nižšie je uvedených niekoľko dôvodov, pre ktoré možno ešte váhate, či prejsť na elektrické vozidlá.

  • Vysoké počiatočné náklady: Prevádzka a nabíjanie elektrického vozidla vám môžu dlhodobo ušetriť veľa peňazí, ale len ak si môžete dovoliť zaplatiť značnú sumu na začiatku. Tradičné autá poháňané palivom nájdete za rôzne ceny, ale elektrické autá sú na trhu ešte stále nové, a preto sú možnosti omnoho viac obmedzené, pokiaľ ide o dostupnú cenu. Okrem toho zistíte, že používané elektrické vozidlá sa nepredávajú lacnejšie, pretože ich hodnota neklesá.
  • Nedostatočná nabíjacia sieť: Hoci mnohí poskytovatelia služieb významne rozširujú svoj ekosystém nabíjacích zariadení, počet použiteľných nabíjacích staníc mimo metropolitných oblastí môže byť obmedzený. Ak teda značnú časť vašej obchodnej činnosti tvorí preprava nákladu mimo miest a na dlhé trasy, elektrický vozový park v súčasnosti pre vás nemusí byť správnou voľbou.
  • Kratší dojazd: Okrem obmedzenej dostupnosti nabíjacích staníc po celej krajine môže mať samotné elektrické vozidlo problém s prejdenou vzdialenosťou. Z dôvodu nedostupnosti nabíjacích staníc má kratší dojazd než bežné vozidlo, a preto nie je vhodné na dlhé cesty naprieč krajinou. Vývoj elektrických vozidiel však napreduje, a tak sa dojazd každý rok predlžuje.
  • Dlhé nabíjanie: Natankovanie auta na čerpacej stanici často trvá len chvíľu, zatiaľ čo nabitie elektrického vozidla si vyžaduje oveľa viac plánovania a úsilia. Hoci sa to poskytovatelia služieb snažia zmeniť budovaním siete rýchlonabíjacích staníc, elektrické autá sa môžu nabíjať niekoľko hodín, kým dotankovanie na čerpacej stanici trvá niekoľko minút. To určite nie je ideálne, ak ste podnikateľom a máte zabezpečiť hladký priebeh všetkých vašich prevádzkových operácií..

Mali by ste si teda zadovážiť elektrické auto alebo nie?

Teraz už poznáte plusy a mínusy elektrických vozidiel. Vy sa musíte rozhodnúť, či výhody prechodu prevažujú pre vašu firmu. Skôr ako uskutočníte rozhodnutie, je vhodné položiť si niekoľko dôležitých otázok:

  • Máte v strategickom pláne znížiť svoju uhlíkovú stopu?
  • Máte potrebnú likviditu, aby ste zvládli počiatočné náklady spojené s nákupom elektrických vozidiel?
  • Musíte prekonávať dlhé vzdialenosti naprieč krajinou?
  • Sú v oblastiach, kam musíte služobne cestovať, k dispozícii nabíjacie stanice?
  • Môžete si vyhradiť čas na nabíjanie auta?

Ak ste odpovedali áno na väčšinu týchto otázok, prípadne na všetky, pravdepodobne ste pripravení na kompletný prechod na elektrické vozidlá. No aj keď momentálne nie ste, ide o novú oblasť, ktorá sa neustále mení a vyvíja, pretože počet používateľov rastie. Nikdy neviete, kedy môžu vidiecke oblasti získať svoju vlastnú nabíjaciu sieť, prípadne kedy sa čas nabíjania skráti z niekoľkých hodín na desať minút. Odporúčame vám, aby ste toto odvetvie neustále sledovali a aby ste sa nebránili zmenám, aj keď vaša firma ešte nie je na prechod pripravená.