Shell eco-marathon car racing on track

Shell Eco-marathon Le Mans patrí do kategórie pretekov Shell Eco-marathon Challenger events, ktoré slúžia ako prípravné preteky pre hlavnú súťaž vo vývoji super úsporných vozidiel Shell Eco-marathon. Stredoškoláci nastúpili na štart s vlastným vozidlom na elektrický pohon. S výsledkom 158 kilometrov na 1 kWh majú veľkú šancu sa kvalifikovať na hlavné preteky Shell Eco-marathon Europe pre budúci rok.

Students posing in front of car

Študenti na pretekoch nazbierali vzácne skúsenosti a tipy pre zlepšenie vozidla, ktoré môžu zužitkovať budúci rok v hlavnej súťaži. Možnosť prejsť technickou kontrolou a postaviť sa na štart bol pre celý tím vynikajúcou príležitosťou. Navyše takáto príležitosť uplatniť ich teoretické vedomosti v praxi stojí za všetku námahu,“ hovorí inžinier Milan Eliáš, vyučujúci zo Strednej priemyselnej školy dopravnej a vedúci tímu. Študenti jazdili po boku ostrieľaných tímov z európskych stredných škôl a univerzít, od ktorých získali užitočné rady a tipy. Študenti majú teraz rok na zlepšenie svojho vozidla a tiež na získanie finančných prostriedkov pre účasť na hlavných pretekoch.

Na hlavné preteky Shell Eco-marathon Europe sa tento rok chystajú tri slovenské tímy. Okrem skúsených študentov z bratislavskej STU a košickej TUKE, ktorí preteky poznajú z minulých ročníkov, sa po prvýkrát na štart postaví aj tím zložený zo stredoškolských študentov Spojenej školy Tvrdošín.