Od 30.júna – 3. júla 2016 privíta areál Queen Elizabeth Olympic Park v Londýne festival inovácií Make the Future London, ktorý prinesie tie najzaujímavejšie myšlienky k téme budúcnosti energie. Súčasťou štvordňového festivalu budú preteky Shell Eco-marathon Europe, ktorých sa po prvý krát v histórii zúčastnia až tri slovenské tímy. 

Súťaže sa tento rok zúčastní až 199 študentských tímov z 29 európskych krajín, ktorí tvrdo pracujú na posledných úpravách svojich úsporných vozidiel tak, aby uspeli v náročnej konkurencii na londýnskej trati. Súťaž už viac ako 30 rokov motivuje budúcu generáciu inžinierov k neustálemu znižovaniu energetickej náročnosti vozidiel. Hodnotí sa prejdená vzdialenosť na liter paliva alebo kilowatthodinu elektriny.

Prvýkrát v histórii budú o titul najúspornejšieho vozidlá v súťaži Shell Eco-marathon bojovať až tri študentské tímy zo Slovenska. K študentom bratislavskej STU, ktorí sa súťaže zúčastnia po štvrtýkrát, sa pridajú aj študenti z košickej TUKE. Obrovským úspechom je však účasť mladých stredoškolákov zo spojenej školy v Tvrdošíne, ktorí dokázali, že šikovnosťou môžu hravo konkurovať aj nádejným inžinierom z vysokých škôl. Študenti z Tvrdošína sú historicky prvým slovenským tímom zo strednej školy, ktorí sa prebojovali do finále súťaže. 

Uplynulých tridsať rokov hostil Shell Eco-marathon tisícky študentov, ale aj návštevníkov a stal sa synonymom energetickej úspory a budúcnosti mestskej mobility. Tento rok sa legendárne preteky stanú súčasťou festivalu Make the Future London, verejne prístupného podujatia, ktoré spája inovácie, kreatívne nápady a nové technológie pre riešenie rastúcich energetických potrieb. Návštevníci sa tak stanú súčasťou inovatívnych myšlienok, môžu prispievať svojimi vlastnými nápadmi a pridať sa na cestu k energeticky úspornej budúcnosti. 

„Budúcnosť ľudstva závisí od dostupnej, spoľahlivej a udržateľnej energie. Shell Eco-marathon ukazuje riešenie energetických výziev, ktorým spoločnosť v súčasnosti čelí. Je skvelé vidieť, že aj slovenskí študenti majú čo povedať k téme mestskej mobility. Je to práve kombinácia kreativity mladých konštruktérov a využitie pokročilých technológií, čo prináša obrovskú úsporu energie,“ povedal Petr Šindler, komunikačný manažér európskej časti súťaže Shell Eco-marathon.   

Festival technologického pokroku by sa nezaobišiel bez využitia tých najmodernejších materiálov. Napríklad úsporné auto zo Singapuru vzniklo kompletne tlačou na 3D tlačiarni. Francúzsky tím bude pretekať s „hodvábnym“ vozidlom, ktorého telo je ľahké ako červený melón a britský tím postavil auto z dreva, ktoré sa dá jednoducho zložiť a prenášať.

Viac informácií o podujatí Make the Future London a Shell Eco-marathon Europe nájdete na www.makethefuture.shell.