Competition Shell Eco-marathon Europe 2016

Pri ostrieľaných tímoch Strojníckej fakulty STU a Strojníckej fakulty TUKE sa tento rok predstavia aj nováčikovia – stredoškolský tím Spojenej školy Tvrdošín. Prvýkrát tak slovenskí študenti postavia na štart až tri vozidlá.

Z 229 študentských tímov, ktoré dostali tento rok pozvánku prezentovať svoje predstavy o energeticky efektívnych vozidlách budúcnosti, budú tri slovenské. Na štart súťaže Shell Eco-marathon Europe 2016 sa okrem skúsených študentov z bratislavskej STU a košickej TUKE, ktorí preteky poznajú z minulých ročníkov, postaví aj tím zložený zo stredoškolských študentov Spojenej školy Tvrdošín.

„Tešíme sa, že sa nám podarilo uspieť v silnej konkurencii stredných a najmä vysokých škôl a dostali sme pozvánku do Londýna. Pre našich študentov je to veľká príležitosť premeniť teoretické vedomosti do praxe a zúčastniť sa pretekov po boku skúsených európskych škôl. Veríme, že súťaž prehĺbi v študentoch chuť pokračovať v štúdiu technických smerov aj v budúcnosti,“ hovorí Ing. Ľudmila Uhlíková, riaditeľka SŠ Tvrdošín.

Súťaž Shell Eco-marathon Europe 2016 sa presunula z ulíc Rotterdamu do Londýna. Preteky sa budú konať 30. júna až 3. júla 2016 v areáli Queen Elizabeth Olympic Park a sú súčasťou festivalu Make the Future, ktorý návštevníkom priblíži najnovšie inovácie a nápady pre riešenie energetických otázok budúcnosti. Londýnčania tak uvidia približne dvesto futuristických vozidiel snažiacich sa prejsť čo najviac kilometrov s použitím minimálneho množstva paliva. Rekordný výsledok dosiahol francúzsky tím so spotrebou 1l benzínu na 3 771 km, čo predstavuje približne cestu z Londýna do Ríma a späť.

Tím bratislavskej STU sa zapojí do súťaže už štvrtýkrát za sebou s vozidlom na CNG pohon. Košický tím TUKE so súťažnou tradíciou od roku 1994 spolu s oravskými nováčikmi postavia vozidlá na klasický benzínový pohon.