István Kapitány zo spoločnosti Shell (vľavo) a Mattia Binotto, šéf Scuderia Ferrari
István Kapitány zo spoločnosti Shell (vľavo) a Mattia Binotto, šéf Scuderia Ferrari

V ďalšej kapitole partnerstva sa Scuderia Ferrari a Shell budú naďalej usilovať o úspech na trati prostredníctvom efektívneho vývoja produktov a tiež budú vyvíjať a implementovať riešenia, ktoré im pomôžu znižovať uhlíkovú stopu a naplniť širšie ciele v oblasti udržateľnosti.

Tieto plány sú v súlade so stratégiou udržateľnosti série formuly 1 a stanovujú ambiciózny cieľ dosiahnuť do roku 2030 uhlíkovú neutralitu na pretekárskej trati aj mimo nej.

Scuderia Ferrari a Shell budú aj naďalej spolupracovať na zdokonalení šesťvalcovej turbo-hybridnej pohonnej jednotky V6, ktorá má už teraz tepelnú účinnosť viac ako 50 %* , čo z nej robí jeden z najefektívnejších motorov na svete. Partneri budú tiež spolupracovať na vývoji palív pre budúcnosť, vrátane vyspelých udržateľných biopalív a syntetických kvapalných palív, ktoré majú pomôcť splniť cieľ formule 1, ktorým je plne udržateľné pretekárske palivo**. Skúsenosti a technológie, ktoré budú testovať na trati, by mohli mať vplyv aj na zníženie emisií z cestnej dopravy.

Dlhodobé partnerstvo medzi Shell a Scuderia Ferrari, ktoré sa datuje od roku 1929, je jedným z najúspešnejších a najuznávanejších v seriáli formuly 1 a v bohatej histórii prinieslo tímu výrazné úspechy. Vďaka pretekárskemu palivu a mazivám Shell získal tím 10 Pohárov konštruktérov a 12 jazdeckých majstrov sveta. Skúsenosti a inovácie získané na pretekárskej dráhe využil Shell na vývoj lepších produktov pre zákazníkov spoločnosti Shell po celom svete.

„Naše partnerstvo s Ferrari prinieslo skutočne pozoruhodné inovácie, na ktoré sa spoliehame pri vývoji nových palív a mazív pre našich zákazníkov. Vstupujeme do ďalšieho vzrušujúceho obdobia našej dlhodobej spolupráce, v ktorej chceme pretaviť úspech na trati do vývoja čistejších palív a mazív,“ vysvetľuje István Kapitány, výkonný viceprezident spoločnosti Shell pre mobilitu.

„Spolupráca so spoločnosťou Shell sa datuje do roku 1929, teda roku, v ktorom bol náš tím založený a za viac ako deväť desaťročí priniesla mnoho víťazstiev. Sme preto veľmi radi, že partnerstvo bude ďalej pokračovať. Snaha o dokonalosť, vášeň pre preteky, tímová práca a snaha preniesť technológie z trate na cestu sú všetko hodnoty, ktoré so spoločnosťou Shell zdieľame a robia toto partnerstvo v histórii motoršportu jedinečným. Ako inovačný partner budeme pokračovať v spolupráci pri prenose pretekárskych technológií do bežnej mobility, ako aj na plnení ambicióznej výzvy formule 1 spojenej s dosiahnutím jej uhlíkovej neutrality do roku 2030,“ hodnotí partnerstvo Mattia Binotto, šéf tímu Scuderia Ferrari.

*Podľa výskumu formuly 1: https://www.formula1.com/en/latest/article.how-f1-technology-has-supercharged-the-world.6Gtk3hBxGyUGbNH0q8vDQK.html

**Podľa stratégie udržateľnosti formuly 1: https://www.formula1.com/en/latest/article.engine-freeze-for-2022-agreed-with-low-cost-sustainable-units-set-for-2025.3sO0b3CQbaiqBIOCoxcZUm.html